7 dôvodov, prečo si zvoliť sviečky zo sójového vosku

Keď sa nás pýtate, prečo pri výrobe našich sviečok uprednostňujeme sójový vosk pred tradičnými voskami ako sú parafín alebo stearín, odpoveďou je jednoduchá a jasná: Je to lepšie. Lepšie pre životné prostredie, lepšie pre naše domovy a predovšetkým lepšie pre naše zdravie. Sójový vosk nám tiež umožňuje vytvoriť produkt, ktorý vykazuje výnimočné vlastnosti – a to je pre nás veľmi dôležité.

Bez ohľadu na to, či si chcete sviečky kúpiť alebo ste sa rozhodli pre ich vlastnoručnú výrobu, výber správneho vosku je kľúčový. Aj keď dnes nájdete na trhu prevažne sviečky z parafínu alebo stearínu, sviečky zo sójového vosku si získavajú srdcia ľudí vďaka svojim výnimočným vlastnostiam.

Aj keď na prvý pohľad môžu všetky vosky vyzerať podobne, existuje niekoľko dôležitých rozdielov, ktoré robia sójové sviečky omnoho lepšou voľbou. Tu je sedem dôvodov, prečo by ste mali zvážiť prechod na sójové sviečky:

1. Prírodnosť sójového vosku

Sójový vosk je vyrobený z tuhnúceho sójového oleja, ktorý sa získava zo sójových bôbov – je to čistý prírodný produkt bez pridaných chemikálií alebo aditív. Po stuhnutí vytvára sójový olej biologicky odbúrateľný vosk, ktorý pri spaľovaní neuvolňuje oxid uhličitý.

2. Ekologický prístup

Každý nákup má svoj vplyv na životné prostredie. Sójový vosk je vyrobený z obnoviteľných zdrojov – sójových bôbov, na rozdiel od parafínu, ktorý je produktom ťažby ropy. Výberom sójového vosku teda podporujete udržateľnejšie hospodárstvo a prispievate k ochrane našej planéty.

3. Čistota horenia

Nič nie je krajšie, ako sledovať plameň sviečky, ktorý jemne osciluje v tichu domova. Sójový vosk horí oveľa čistejšie než parafín, čo znamená, že nezanecháva sadze na stenách alebo nábytku. Táto vlastnosť je obzvlášť cenná počas dlhých zimných večerov, keď sviečky hrajú v našich domovoch hlavnú úlohu.

4. Bezpečnosť a zdravotné výhody

Sójové sviečky neobsahujú toxické látky a pri ich horení sa do vzduchu neuvolňujú žiadne škodlivé chemikálie. To je obzvlášť dôležité pre rodiny s deťmi, tehotné ženy alebo domáce zvieratá. Parafín môže pri spaľovaní uvoľňovať látky ako benzén a toluén, ktoré sú známe svojimi karcinogénnymi účinkami.

5. Nízka teplota topenia

Vďaka nízkej teplote topenia je sójový vosk bezpečnejší, keďže znižuje riziko popálenín z horúceho vosku. Zároveň umožňuje sviečkam horieť dlhšie, čo predlžuje čas ich používania a zvyšuje celkovú ekonomickú efektivitu.

6. Nákladová efektívnosť

Hoci môžu byť sójové sviečky v predaji niekedy drahšie, ich dlhšia životnosť a menšie množstvo vosku, ktoré zostáva nevyužité, z nich robia dlhodobo výhodnejšiu investíciu. Okrem toho, vďaka biodegradabilite sójového vosku je možné poháre ľahko umyť a znovu použiť.

7. Výborná schopnosť prenášať vône

Sójový vosk je známy svojou schopnosťou efektívne rozptyľovať vône. Na rozdiel od parafínu, ktorý môže svojim chemickým zložením vôňu skresliť, sójový vosk poskytuje čistejší a vernější zážitok z vône, ktorá sa rozvoniava v miestnosti.


Teraz už viete, prečo sú naše sviečky vyrobené práve zo sójového vosku a prečo by ste mali zvážiť ich kúpu. Rozhodnite sa pre ekologickejšie a zdravšie osvetlenie vášho domova – súčasťou tejto zmienky môžu byť práve sviečky zo sójového vosku.