Nie je včelí vosk ako včelí vosk

Existuje včelí vosk prírodný, ale aj umelý. Rozdiel spočíva práve v tom, z čoho sa vyrába.

Jeden z najdôležitejších aspektov je zloženie vosku. Do umelého včelieho vosku sú pri topení pridávané ropné deriváty, najčastejšie parafín, ktorý znižuje náklady na výrobu. Parafín je však škodlivý pre naše zdravie. Práve z neho sa uvoľňujú prchavé látky, ktoré sú najviac škodlivé.

Zaujímavosťou a zároveň varovaním je, že dvojhodinové horenie takejto parafínovej sviečky v miestnosti, dokáže prevýšiť hodnoty škodlivín, ktoré sa dajú namerať na ulici s hustou automobilovou premávkou. 

Častým klamstvom zákazníka je aj namáčanie bielych parafínových sviečok do včelieho vosku, ktoré potom vydávajú za sviečky z včelieho vosku alebo miešanie včelieho vosku s parafínom. Včelí vosk je najdrahšou komoditou medzi voskami, preto sa nedajte oklamať nízkou cenou. Automaticky s ňou prichádza aj nízka kvalita. 

vonia-bylinkové-sviecky-vcely

Z vosku sa vyrábajú aj medzistienky pre včely, aby ich nemuseli pracne vyrábať. S ich kvalitou bojujú včelári v rôznych európskych krajinách. Ak sa do včelieho vosku dostanú neželané prímesi, výsledné včelie produkty sú vážne poškodené. Aj v tejto oblasti existujú špekulanti, ktorí pred kvalitou uprednostnia kvantitu. Ide o celoeurópsky problém so zhoršujúcou sa kvalitou včelieho vosku, pretože nie sú jasne definované prípustné limity prímesi vosku pre chov včiel. Z tohto dôvodu nie je možné falšovateľov sankcionovať. Momentálne o tom rozhodujú len včely, ktoré určujú kvalitu medzistienkyAk by sme takúto nekvalitnú medzistienku, ktorú odmietli včely, roztopili a chceli z nej odliať voskovú sviečku, nebude vám horieť a po chvíli zhasne.

vonia-bylinkove-sviecky-vcelie-platy

Ďalším problémom, ktorý môže nastať pri nekvalitnom spracovaní vosku je, že včelí vosk nie je dostatočne prefiltrovaný a čistý. Vtedy má sviečka problém horieť a zadusí samú seba. Takýto vosk nie je škodlivý, len nie je vhodný na výrobu sviečok. Môžu sa z neho vyrobiť napríklad voskové ozdoby

Niekedy nás môže prekvapiť aj farebnosť včelieho vosku. Tá však o kvalite nerozhoduje. Včelí vosk môže mať od svetložltej až po hnedú farbu. Ovplyvňuje to niekoľko faktorov - včelia rodina, lokalita včelieho úľu. 

Najosvedčenejšou radou je kupovať včelí vosk a včelie produkty od overeného výrobcu.