Svetlo sviečky - aká je jeho tradícia a význam

Sviečky si dnes zapaľujeme z rôznych dôvodov. Na navodenie romantickej atmosféry, pri relaxácií, meditácií, častokrát len tak. Možno podvedome cítime zo sviečok pozitívnu energiu. Aké tradície má svetlo sviečok a čo prináša horiaci plameň do našich domácností? 

 

Mnoho starých tradícií spojených so sviečkami je zachovaných dodnes. Napríklad zapaľovanie sviečok na narodeninovej torte. Viete aký má tento rituál význam? Starodávna tradícia hovorí, že dym zo sfúknutej sviečky vezme prianie, ktoré si pri sfukovaní sviečky želáme do neba, kde bude vypočuté. 

 

happy-birthday-g446f32c76_1920

 

 

Niečo magické je aj v samotnom plameni. Inak by sme po stáročia do neho nehľadeli pri rozjímaní, modlitbe či meditácii. Horiaca sviečka sa nám tiež spája so sviatkami ako sú Pamiatka zosnulých, Advent a tiež Vianoce. Sviečkové rituály sú zastúpené asi v každom náboženstve. 

 

V katolíckej cirkvi reprezentuje horiaci plameň osvietenie Krista, sviece sa zapaľujú pred každou omšou a sú tiež súčasťou rituálov počas sviatkov. V židovskom náboženstve oslavujú v predvianočnom období Chanuku - sviatky svetiel, radosti a veselosti. Iba na tento sviatok sa používa špeciálny, sedemramenný svietnik Menora. Indovia zase oslavujú Diwali, oslavu sily svetla nad temnotou. Počas tohto obdobia sa vyslovujú želania na budúci rok. 

 

Sviečky sa samozrejme kedysi primárne používali ako zdroj svetla. Dnes je ich význam v domácnosti skôr dekoratívny. Sviečky zútuľňujú naše obydlia, vytvárajú príjemnú teplú atmosféru. Zapaľujeme si ich často intuitívne, pretože sa pri ich svetle cítime dobre. A nie je to náhoda.

 

Svetlo sviec energeticky pozdvihuje človeka, horiaca sviečka spaľuje negativitu v priestoroch. Odporúča sa napríklad zapáliť si sviečku doma po hádke. :) 

 

IMG_20190430_112347_425

 

Nie každá sviečka však domácnosti čistí. Bežné sviečky sú vyrobené z parafínu, čo je vedľajší ropný produkt. Pri spaľovaní uvoľňujú prchavé toxické látky ako sú toluén, benzén a formaldehyd a tiež oxid uhoľnatý. Treba si dávať pozor na pravidelné vetranie a tiež na správnu dĺžku knôtu, aby sviečka nedymela. (Správne zásady používania sviečok sme vám spísali TU.) 

 

Na šťastie na trhu máme prírodné alternatívy parafínovému vosku. Aj na našom e-shope nájdete sviečky z včelieho a sójového vosku, ktoré sú bezpečnou voľbou ak si chcete do vašej domácnosti vniesť pozitívnu energiu prostredníctvom horiaceho plameňa sviečky. :)

 

146_voskova-sviecka-zlta-160x45-mm-www-vonia-sk (1) 110_cajove-sojove-sviecky-9ks-www-vonia-sk 248_dychaj-zhlboka-www-vonia-sk

                          Točená kusovka                                                     Čajové sójové sviečky                                       Dekoratívna - Dýchaj zhlboka