Ako odstrániť a vyčistiť vosk z rôznych povrchov

Poznáte to! Chcete si spríjemniť čas strávený pri knižke, filme alebo pri práci, zapálite si sviečku a po chvíli na ňu úplne zabudnete. Spomeniete si až keď je neskoro a vosk stečie tam kam nemá. :) Nepanikárte, vosk sa dá vo väčšine prípadov jednoducho odstrániť bez zanechania trvalých následkov. Tu je pár tipov, ako na to. 

 

 

Ako odstrániť vosk z drevených povrchov?

 

Asi najčastejšie sa nám stáva, že vosk sa vyleje na drevenú poličku či stolík. Nebojte, z dreva sa dá veľmi jednoducho odstrániť. Dúfam len, že túto radu čítate skôr, ako ste ho začali odškrabávať nožíkom. :) Odporúčam počkať, kým vosk stuhne alebo si pomôžte kockou ľadu, aby bol vosk pevný. Väčšie časti sa pokúste odlúpiť rukou a zvyšný vosk zoškriabte starou kreditkou alebo inou plastovou kartou. Ak náhodou na dreve zostal škrabanec, viete ho zamaskovať tak, že ho pretriete včelím voskom alebo prípravkom z neho. :)

 

iStock-952027130

 

 

Ako odstrániť vosk z koberca / z látky?

 

Toto už je trochu tvrdší oriešok, ale nebojte sa, aj na koberec máme páky. :) Najskôr zoškriabte vosk, koľko sa dá. Potom prekryte škvrnu kusom nechlpatej látky a prežehlite postihnuté miesto žehličkou na strednej teplote. Vosk by mal vsiaknuť do látky. Pravdepodobne to budete musieť zopakovať niekoľkokrát, kým všetok vosk vsiakne. Zvyšky vosku odstráňte alkoholom alebo odstraňovačom škvŕn.

 

Ďalšou metódou je zamrazenie vosku ľadom a jeho následné rozbitie. Drobné časti vosku z koberca ihneď povysávajte, skôr než vosk opäť zmäkne.

 

Náš tip: na odstránenie sójového vosku odporúčame žehličku, keďže je príliš mäkký na stuhnutie chladom.

 

 

Ako odstrániť vosk zo skla?

 

Zo skla sa vosk odstraňuje asi najjednoduchšie. Zoškriabte väčšie kusy vosku - opäť najlepšie plastovým predmetom (kartou / lyžičkou) a zvyšok odstránite pomocou fénu a handričky. Zohrejte fénom vosk a po stopení ho zotrite handričkou. Zvyšné škvrny a masnotu zmyte horúcou mydlovou alebo jarovou vodou.

 

 

Ako vyčistiť pohárik zo sviečky?

 

Ak potrebujete vyčistiť pohárik od sviečky, aby ste ho mohli opäť využiť: 

  • zoškriabte vosk tupým predmetom a nalejte do pohárika vriacu vodu. Nechajte vosk stopiť a vylejte



                             IMG_2717             IMG_2722

 

 

  • Zvyšný vosk odstránite handričkou s mydlovou vodou

 

                               IMG_2723             IMG_2730

 

 

Takto vyčistený pohárik môžete použiť napríklad ako svietnik na našu zerowase čajovú sviečku. :)