6 spôsobov, ako využiť včelí vosk

Tento vzácny prírodný produkt má aj vďaka  vyživovacej a regeneračnej schopnosti mnohostranné využitie. Včelí vosk sa používa nielen na výrobu sviečok, ale je aj praktickým pomocníkom v kuchyni, pri upratovaní domácnosti alebo údržbe materiálov. Keďže má antibakteriálne a protizápalové zložky, je obľúbenou zložkou kozmetických prípravkov. My sme si pre vás pripravili 6 spôsobov, ako sa dá včelí vosk využiť pri bežnom živote. 

 

Sviečky z včelieho vosku

Ich teplo a svetlo vyčarí príjemnú atmosféru každému príbytku, navyše ho naplní svojou krásnou prirodzenou vôňou. Sviečky zo včelieho vosku, na rozdiel od parafínových, nevylučujú žiadne karcinogénne látky, horia dlhšie a sú úplne bezpečné pre ľudí trpiacich alergiami. 

Sviecky z vcelieho vosku - Vonia

Nahliadnite do našej bohatej ponuky ručne robených včelích sviečok.      

Včelí obrúsok

Ak donekonečna používate malé tanieriky na prikrývanie misiek v chladničke alebo hľadáte efektívne balenie na desiatu, včelí obrúsok si zaiste obľúbite. Viete ho kúpiť v špecializovanom obchode alebo si ho môžete vyrobiť sami aj doma. Budete potrebovať iba bavlnenú látku, papier na pečenie, strúhadlo, žehličku a tehličku včelieho vosku, ktorú nájdete u nás v e-shope, rovnako ako celý fotopostu výroby.   

Balzam na pery

Včelí vosk pôsobí ozdravujúco a podporuje pružnosť kožného povrchu. Ak túžite po čisto prírodnom produkte na pery a máte radi kuchynskú alchýmiu, veľmi rýchlo a jednoducho si môžete vyrobiť svoj vlastný balzam. Okrem včelieho vosku budete potrebovať už iba jednu ingredienciu - kokosový alebo olivový olej. Vosk a olej roztopíte vo vodnom kúpeli a tekutinu vlejete do prázdnych nádobiek od balzamu na pery. Necháte dôkladne stuhnúť. Vaše pery budú prirodzene hydratované a chránené pred popraskaním.

Potretie plechu na pečenie

Keď už primiešavate med do cesta na medovníčky, čo tak túto krásnu vôňu znásobiť vymastením plechu? Stačí, ak plech nahrejete, následne kúskom vosku rozotriete po jeho povrchu a uložíte naň medovníky. Krátko po upečení ich ešte horúce vyberte z plechu. Môžete tak urobiť aj s inými druhmi koláčikov a cukroviniek. 

Vceli vosk pri peceni - Vonia

Ošetrenie kože a nábytku

Ak chcete svoje kožené topánky alebo iné výrobky z tohto materiálu chrániť pred vonkajšími vplyvmi a predĺžiť ich životnosť,  krémy so zložkou včelieho vosku sú na to ako stvorené. Produkt s včelím voskom je skvelou voľbou aj pri ošetrovaní nábytku.

Do aromalampy

Namiesto éterického oleja a vody môžete skúsiť do aromalampy kúsok včelieho vosku. Po zapálení sviečky vám rozvonia miestnosť príťažlivou medovou vôňou. Na rozdiel od kombinácie olejčeka a vody nemusíte dávať pozor na dopĺňanie vody.