Ekologicky aj na dušičky

Blížia sa najsmutnejšie sviatky v roku, počas ktorých navštevujeme pietne miesta. Sú to chvíle plné emócií, kedy myslíme na tých, ktorí už nie sú medzi nami ešte viac. Pri príležitosti Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých by sme mali myslieť aj na udržateľnosť a vyhýbať sa jednorázovým materiálom, ktoré sú škodlivé pre nás, ale aj pre prírodu.

Ekologicky na dusicky - Vonia.sk

Sviečky z parafínu alebo ropných derivátov sú jedným z najnepriateľskejčích materiálov voči prírode. Najtradičnejším a najekologickejším materiálom je včelí alebo sójový vosk. Sviečky vyrobené z včelieho vosku sú cenovo náročnejšie, o to viac však vynikne ich krásny prírodný vzhľad. Cenovo dostupnejšie sú sójové sviečky, pri ktorých si treba overiť dodávateľa, aby ste nekupovali "zamaskované" parafínové sviečky. Obe verzie sviečok nájdete aj v našej ponuke

 

3 jednoduché eko-riešenia  

  1. Ak máte doma hocijaké sviečky, zrecyklujte ich. Roztopte ich a odlejte si nové do rôznych foriem. Napríklad škrupiniek z vlašských orieškov alebo do skleneného svietnika či do rôznych hliníkových foriem, ktoré nájdete v našej ponuke TU spolu s ďalšími komponentmi a kreatívnymi sadami. Nájdete v nich všetko potrebné na výrobu desiatich sviečok. 
    Ekologicky na dusicky 2 - Vonia.sk_1 
  2. Zredukujte počet sviečok a kahancov, ktoré kupujete. Vsaďte radšej na kvalitu ako na kvantitu. Menej je niekedy viac a ide predovšetkým o myšlienku. 
  3. Využije to, čo jeseň ponúka a vyrobte pekný venček z prírodných materiálov. Keď príde jeho čas, ľahko ho skompostujete.   

 

A prečo je lepšie prikloniť sa k "dušičkovým" ozdobám z prírodných materiálov? 

  • Vyrobiť si vlastné ozdoby prehlbuje myšlienku úcty voči blízky, ktorí už medzi nami nie sú. 
  • Prírodné ozdoby z vetvičiek, sušených kvietkov alebo včelích sviečok pôsobia prirodzenejšie a dôstojnejšie. 
  • Prírodné materiály nezaťažujú životné prostredie.
  • Mnohé ozdoby či komponenty, napríklad na prírodný venček, "kúpite" bežne v prírode. 

 

Internet je plný inšpirácie ;) 

Ekologicky na dusicky 1 - Vonia.sk

Zdroj: Pinterest / internet