Adventný veniec a jeho význam

Symbolom obdobia adventu je adventný veniec so štyrmi sviečkami, ktoré symbolizujú čas pred Štedrým dňom. Tieto štyri nedele by mali byť chvíľami, kedy si užijeme pohodu a pokoj. Pre mnohých to je ale najmä o prípravách na Vianoce a zháňaní vianočných darčekov. Premýšľali ste niekedy, o čom je skutočný význam adventu?

Advent slávime už od 6. storočia. V kresťanskom náboženstve je advent začiatkom cirkevného roka, kedy je očakávané oslávenie narodenia Ježiša Krista a jeho povstanie z mŕtvych. To slávime na Veľkú noc. Advent začína prvú nedeľu po 26. novembri a trvá štyri nedele, ktoré si spájame so zapaľovaním štyroch sviečok. Každá sviečka má svoje meno a svoj význam: 

Železná sviečka - zapaľuje sa ako prvá a symbolizuje nádej. Podľa tradície by ju malo zapáliť najmladšie dieťa rodiny.

Bronzová sviečka - zapaľujeme ju na druhú adventnú nedeľu a symbolizuje mier. Má ju zapáliť najstaršie dieťa rodiny.

Strieborná sviečka - zapaľujeme ju ako tretiu a symbolizuje priateľstvo. Tradícia hovorí, že ju má zapáliť matka rodiny. 

Zlatá sviečka - zapaľujeme ju ako poslednú a je symbolom lásky. Zapaľuje ju otec rodiny.  

tradicny%20adventny%20veniec_1

Tradičnou farbou adventu je fialová, ktorá symbolizuje pokoru a dôstojnosť. Fialové sú tri sviečky, štvrtá je ružová. Symbolizuje priateľstvo. Niektoré vence majú aj piatu, bielu, sviečku. Býva umiestnená v stredu a zapaľujeme ju na Štedrý deň. Je symbolom Ježiša Krista.   

U nás sa postupne rozšírili vence s červenými sviečkami. Tento vyrábala naša kamarátka Valika z našich Vonia točených včelích sviečok. Okrem sviečok z červeného voskového plátu nájdete v našej ponuke aj žlté sviečky rôznych veľkostí a s rôznymi vianočnými aplikáciami. Navštívte náš e-shop a vyberte si z bohatej ponuky sviečok. 

adventne sviecky Vonia sviecky