Valentín v duchu prírodných vôní

14.február je sviatkom všetkých zamilovaných, sviatkom svätého Valentína. Viete, kto to bol svätý Valentín a prečo si ľudia práve v tento deň vyznávajú lásku?

So sviatkom Valentína sú spojené tri mená svätcov - martýrov. Prvým bol svätý Valentín, ktorý trpel v Afrike so svojimi spoločníkmi. Druhým bol biskup z Interamny a tretím bol rímsky kňaz Valentín z 3. storočia. Najznámejší je príbeh tretieho Valentína.

Kresťanská legenda hovorí o svätom Valentínovi ako o mučeníkovi, ktorý žil za vlády rímskeho cisára Marka Aurélia Klaudia. Za jeho vlády boli kresťania prenasledovaní a zakázal sobáše v celom Ríme. Bol presvedčený, že ženatí muži nepodávajú dobré výkony na bojisku. Rímsky kňaz Valentín, aj napriek zákazu, tajne sobášil zamilované páry. Keď to cisár Klaudius zistil, uväznil Valentína a odsúdil ho na trest smrti. Popravili ho 14. februára 296. Hovorí sa, že pred smrťou napísal Valentín dievčaťu, do ktorého sa zaľúbil, lístok s nápisom „Od Tvojho Valentína“.

V roku 469 pápež Gelasius ustanovil deň smrti svätého Valentína za pamätný deň na jeho počesť. Svätý Valentín sa tak stal patrónom zaľúbených.

Valentín v duchu prírodných vôní

Valentín k nám začal prenikať v 90. rokoch minulého storočia. Pre mnohých sa spája najmä s komerciou, kedy nás trh zasypáva plyšovými macíkmi, ružami a množstvom gýčových darčekov.

V tomto sme minimalisti a dôraz kladieme na jednoduchosť a úprimné vyznanie citov. Tak vznikla naša prvá ekologická sójová sviečka Voniaš mi. Jednoduchá a úprimná, ktorá spríjemní nielen valentínsky večer. Vydrží totižto horieť až 25 hodín.

valentin - vonia _ 2 

Pravú romantickú atmosféru s krásnou prírodnou vôňou medu navodia naše sviečky z včelieho vosku. Na výber máte točené so srdiečkom v žltej alebo červenej farbe. Alebo odlievané čajové sviečky v tvare srdca z včelieho vosku alebo z vegánskeho sójového vosku. 

valentin - vonia _ 5

A tretím tipom na príjemnú romantickú vôňu sú naše sójové vonné vosky do aromalampy v troch bylinkových vôňach: levanduľa, ružové drevo a citrónová tráva. 

valentin - vonia _ 1_1


A na záver 4 zaujímavosti o sviatku zaľúbených:   

  1. Vedeli ste, že najstaršia valentínka je báseň z roku 1415. Svojej žene ju napísal orleánsky vojvoda Charles, keď ho zajali v bitke pri Agincourte a väznili v londýnskom Toweri.
  2. Mnoho legiend odkazuje na skutočnosť, že začiatkom februára si začínajú vtáci hľadať svoj pár, preto sa začal 14. február sláviť ako sviatok zamilovaných.
  3. V Škótsku sa každý rok usporadúva festival, na ktorom si mladí ľudia vylosujú z klobúka meno svojho Valentína či Valentínky. S partnerom majú potom pretancovať celý večer.
  4. Podľa ďalšieho zvyku sa Valentínom alebo Valentínkou má stať prvý človek, do ktorého v ten deň narazíte na ulici.