Recyklácia je láska a láska VONIA...

Milujem prírodné produkty, poctivú ručnú prácu a zmysel pre detail. S manželkom, ako môjho zákonitého rada nazývam, si potrpíme na kvalitné veci. Nie v zmysle „posh“, ale v zmysle „menej je viac“.

Preto sa v zásade rozhodujeme pre veci, o ktorých máme dostatok dostupných informácií. Zaujíma nás z čoho a ako produkt vznikol, radi sa dozvedáme nové veci o jednotlivých zložkách a veľmi dôležitý je pre nás aj príbeh. Zaujímajú ma informácie z pozadia vzniku výrobku, pre ktorý sa rozhodujem a preto mám pri produkte rada prehľad o firme, ktorá ho vyrába. Túto teóriu presadzujem aj na našich internetoch, kde pravidelne a často uverejňujem príspevky z našej kuchyne a záhrady, ktoré sú našimi „výrobnými linkami“ našich produktov. A tieto riadky odhalia opäť niečo viac z nášho života a verím, že budú aj inšpiráciou.

 

K dobrému jedlu patrí krásne stolovanie

Položili by ste na svoj stôl plný kvalitného a poctivého jedla parafínovú sviečku, ktorá by svojim smradom pokazila celú atmosféru? Ja nie. Oveľa radšej siahnem po čajovkách zo včelieho vosku Vonia, ktoré majú hneď niekoľko výhod. Už pri otvorení škatuľky vyzerajú ako malé krásne koláčiky uložené jedna vedľa druhej a ich prítomnosť na stole je zároveň dekoráciou. Okrem úžasného jemného zloženia a krásnych prírodných vôní nás ako radikálnych recyklátorov na výrobkoch Vonia baví tá možnosť používať ich #zerowaste. Veľmi oceňujeme, že pri ich používaní neprodukujeme žiaden zbytočný odpad. V škatuľke, v ktorej sú zabalené si ich uchovávame a jednotlivé sviečky v nej sú bez obalu. Takže žiadne pliešky po vyhorení, sviečku si vložíme do nášho pohárika od džemu a je to. Mali ste nejaký náš výrobok Naše tradičnô a neviete, čo s prázdnym pohárikom? Hlavne ho nevyhadzujte! Ak ich nenosíte babke ani svokre a tiež nepatríte k tým zákazníkom, ktorí nám ich odkladajú a príležitostne vracajú, tak vyskúšajte toto. 

vonia3_1

Z malého skleného pohárika od čohokoľvek sa po jeho umytí a previazaní stužkou alebo jutovým špagátom a zapálení sviečky v jeho vnútri stane razom veľmi vkusná dekorácia. A keď by ste použili čipkovú alebo krajkovú stuhu, váš stôl by ste posunuli o level vyššie. Takéto handmade ozdoby sú vždy najväčšia nádhera a v spojení so sladkou medovou vôňou včelích čajových sviečok dodajú stolovaniu tú najúžasnejšiu atmosféru. Ale pozor, vopred vás upozorňujem, táto medová vôňa je návyková a podporuje chuť na sladké. Teda aspoň u mňa, nuž vyskúšajte :)

 
Včelie čajovky odporúčame aj karavanistom

Z vlastnej skúsenosti vieme, že dýchať umelé farbené a aromatizované čajové sviečky v uzavretom karavane prináša okrem svetla aj dobrý smrad a bolehlav. Vlani sme cestovali na našom starom 32-ročnom Káre mesiac po Peloponéze a bolo to dokonalé, až na jeden detail. Vzhľadom na rozpadnutý stav nášho vozidla sme fungovali bez elektriky a keďže sme cestovali v pokročilej jeseni, skoro bola tma. Boli sme teda odkázaní na baterky, čelovky a sviečky. Nuž tie sme vzali aké boli po ruke, klasické. A to bola veľká chyba. Nie sme žiadne fajnovky, no keď je človek mesiac denne niekoľko hodín zavretý v aute s výparmi z takýchto sviečok, sám na vlastnej koži pocíti ten rozdiel v porovnaní s prírodnými produktami. Hneď ako som vyskúšala sviečky Vonia, naše staré zásoby z karavanu nahradili kvalitné prírodné sviečky zo včelieho vosku a vždy keď ich idem zapáliť teším sa ako malé decko. 

Okrem čajoviek nám pri našom cestovaní robil spoločnosť závesný vonný vosk s prírodnými esenciálnymi olejmi s vôňou kvetov. Keďže cestujeme s našimi dvomi tuláčkami Lola & Bella Svibs, občas je ich poriadne cítiť. Každá iná ako psia vôňa je vítaná.

vonia4

Voňavý sójový vosk sme im zavesili na stredové zrkadlo, pretože v noci spávajú v kabíne na predných sedačkách, no mám pre vás dobrú radu: v lete to nerobte. Zaveste si ho radšej do kancelárie alebo iného klimatizovaného priestoru alebo ho v aute používajte až v zime. Po pár dňoch v aute blízko predného okna sa natoľko zohrial a zmäkol, až ho šnúrka prerezala a odpadol. Nevadí, neskôr sme vyskúšali aj jeho druhé využitie – ulomili sme z neho kúsok do vonnej lampy a rozvoňali doma kuchyňu.

vonia5

 

Milujem tieto jemné prírodné vône, o ktorých viem, že sú zdraviu prospešné!

Ak chcem navodiť chvíle pohody, siahnem po aromalampe a viem, že našim domom sa bude rozlievať príjemná jemná vôňa bez umelých prímesí, ktorá nám určite neublíži.

Moje úplne najobľúbenejšie sú roztomilé srdiečka zo sójového vosku s esenciálnymi olejmi – cez deň na nakopnutie s citrónovou trávou a večer na uvoľnenie s levanduľou. Ach, čo vám budem ďalej.. veď vyskúšajte sami..

vonia6

 

Autor článku a fotogrfií: Anita Svíbová z projektu Naše tradičnô